Tradueix el blog al teu idioma

Fes clic en les pestanyes de la part superior per a veure els continguts de cada secció del bloc.
"Ningú ho sap tot, però entre tots ho sabem tot".

OMNIPOLIEDRE

OMNIPOLIEDRE
Fes clic sobre la imatge i "juga" amb poliedres.

dijous, 2 d’octubre del 2014

Potències de nombres enters.

                                                 

Proveu aquest enllaç per a practicar les potències de nombres enters:

dijous, 10 d’abril del 2014

Repàs: àrees i perímetres de figures planes

http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.cat/projects/geomet/jclic/geomet.jclic.zip&lang=ca&title=Activitats+de+geometria+plana


zonaClic - activitats - Activitats de geometria plana

Si tens problemes per accedir a l'activitat, fes clic ACÍ

Repassos de geometria

http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.cat/projects/geom2eso/jclic/geom2eso.jclic.zip&lang=es&title=Geometr%C3%ADa


zonaClic - activitats - Geometría

Si tens problemes per accedir a l'activitat anterior, fes clic ACÍ


http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.cat/projects/poligons/jclic/poligons.jclic.zip&lang=ca&title=Geometria+plana

zonaClic - activitats - Geometria plana

Si tens problemes per accedir a l'activitat anterior, fes clic ACÍ


http://clic.xtec.cat/db/jclicApplet.jsp?project=http://clic.xtec.cat/projects/geo2prim/jclic/geo2prim.jclic.zip&lang=es&title=Actividades+de+geometr%C3%ADa+para+primaria

zonaClic - activitats - Actividades de geometría para primaria

Si tens problemes per accedir a l'activitat anterior, fes clic ACÍ

dimecres, 26 de març del 2014

Els numerals


Numerals en català

Els numerals en català tenen unes formes bàsiques per a les unitats del 0 al 19, les desenes del 20 al 90, el primer centenar 100 i el primer miler 1.000. Per a unitats més grans hi ha algunes formes més o menys cultes per designar potències decimals. La resta de casos són formes compostes regulars, amb guionets o sense.
Sintàcticament, els numerals són adjectius quantificadors que especifiquen el nom comú, però també poden adquirir una funció nominal. Es classifiquen en cardinals, ordinals, partitius, col·lectius i multiplicatius.

Cardinals

Les formes bàsiques del numerals cardinals són les següents:
Unitats
Desenes
Altres
Xifra
Cardinal
Xifra
Cardinal
Xifra
Cardinal
Xifra
Cardinal
1
un/u
11
10
0
2
12
20
100
3
13
30
1.000
4
14
40
106
un milió
5
15
50
109
un miliard
6
16
60
1012
un bilió
7
17
70
1018
un trilió
8
18
80
1024
9
19
90
1030
Variacions[1]
Xifra
Valencià
Balear
Septentrional
8
huit


17
dèsset
desset*
desasset
18
díhuit
devuit
desavuit
19
dènou/dèneu
denou*
desanou
80
huitanta


* També en alguerès[2]
El cardinal un (i els seus derivats) pren la forma reduïda u com a substantiu per referir-se a la xifra i al nombre 1, i quan s'utilitza amb valor d'ordinal: l'u de maig (el primer dia de maig), la pàgina trenta-u (la trenta-unena pàgina).
Les formes del 17 al 19 estan compostes per l'al·lomorf di-, o de-, com a simplificació de deu. Les desenes a partir del 30 presenten la terminació -nta.
Les potències decimals són noms col·lectius que formen part del sistema de numeració. Les més usuals són: milió, bilió (un milió de milions) i trilió (un milió de bilions). D'ús més restringit és miliard (mil milions) que equival al billion anglosaxó, terme que sovint genera confusió. Altres potències són formacions cultes poc habituals: quadrilió, quintilió, sextilió, septilió, etc.
 ÚS DEL GUIONET
En la resta de casos els numerals tenen formes compostes. Del 21 al 29 van coordinats amb la conjunció i: vint-i-un, ..., vint-i-nou. Del 31 al 99, i les centenes (200 al 900), són juxtaposats amb un guionet: trenta-un, ..., noranta-nou, ..., dos-cents, ..., nou-cents. En els altres casos no hi ha guionet: cent dos (102), dos mil (2.000), cent vint-i-dos (122), dos mil dos-cents vint-i-dos (2.222).

Flexió dels cardinals

Xifra
Masculí
Femení
1
un
una
2
dos
dues
21
vint-i-un
vint-i-una
22
vint-i-dos
vint-i-dues
100
cent
cent
200
dos-cents
dues-centes
300
tres-cents
tres-centes
2000
dos mil
dues mil
En la majoria de casos els cardinals no tenen flexió de gènere i nombre. En són excepcions l'1, el 2 i el 100, i els seus derivats.



Ordinals

Abreviatura
Ordinal
Valencià
Alternatiu
llatinitzat
1r
primer

prim
2n
segon


3r
tercer

terç
4t
quart


cinquè
cinqué
quint
sisè
sisé
sext
setè
seté
sèptim
vuitè
huité
octau
novè
nové

10è
desè
desé
dècim
11è
onzè
onzé

21è
vint-i-unè
vint-i-uné

35è
trenta-cinquè
trenta-cinqué

100è
centè
centé
centèsim
1000è
milè
milé
mil·lèsim
Els numerals ordinals presenten unes formes específiques per als quatre primers, i la resta es formen a partir del cardinal corresponent amb el sufix , o  en valencià.
La pronúncia del sufix sol ser amb e oberta en català central i septentrional, vocal neutra en balear, i e tancada en català occidental. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha adoptat la grafia amb accent agut.
Com a adjectius, presenten variació de gènere i nombre: primer/primera/primers/primeres, ..., onzè/onzena/onzens/onzenes, ...
Com a abreviatura s'utilitza la xifra corresponent i l'última lletra de l'ordinal, en el cas del singular (1r, 1a, 5è, 5a), i les dues últimes lletres en el cas del plural (1rs, 1es, 5ns, 5es). Darrere de noms propis i de segles, i davant d'esdeveniments periòdics, se solen utilitzar xifres romanes amb valor d'ordinals: Pere IV (Pere quart), XIX Concurs de castells (dinovè concurs).