Tradueix el blog al teu idioma

Fes clic en les pestanyes de la part superior per a veure els continguts de cada secció del bloc.
"Ningú ho sap tot, però entre tots ho sabem tot".

OMNIPOLIEDRE

OMNIPOLIEDRE
Fes clic sobre la imatge i "juga" amb poliedres.

dilluns, 19 de setembre del 2016

Eratòstenes, el sedàs i els nombres primers i més...

Com ja saps, els nombres primers són aquells que només són divisibles per 1 o per ells mateixos (per exemple el 17 és nombre primer ja que només és divisible entre 1 i entre 17)

Llegeix aquesta breu biografia d'Eratòstenes que va ser un savi grec a qui se li atribueix un senzill mètode per a buscar els nombres primers.



Eratòstenes (Eratosthenes) nasqué a Cirene (Líbia) l'any 276 aC. Fou astrònom, historiador, geògraf, filòsof, poeta, crític teatral i matemàtic. Estudià a Alexandria i a Atenes.
Era fill d'Aglaos (segons Suides) o d'Ambrosi (segons altres). Va tenir de mestres Aristó de Quios, Lisànies de Cirene i Cal·límac (un filòsof, un escriptor i un poeta). Va sortir d'Atenes convidat a Egipte per Ptolemeu III Evergetes I, que el va posar al front de la biblioteca d'Alexandria al voltant de l'any 255 aC (en va ser el tercer director) i on va romandre fins al regnat de Ptolemeu V Epífanes.
Va treballar amb problemes matemàtics, com la duplicació del cub o els nombres primers. És famós el mètode per a llistar els nombres primers que porta el seu nom: el sedàs d'Eratòstenes ("La criba de Eratóstenes"). Va escriure nombrosos llibres dels quals, tanmateix, només es tenen notícies per referències bibliogràfiques d'altres autors.


Ara visita aquest enllaç on podràs calcular els nombres primers fins el 300. Si ho fas bé, veuràs desaparéixer els nombres compostos.


El sedàs d'Eratòstenes ("La criba de Eratóstenes")



A més a més Eratòstenes va ser el primer que, pensant que la Terra no era plana, va calcular la seua curvatura.
Mira aquest video per saber com ho va fer: